Kaunis ilma tänään. Ei kovin lämmin, mutta aurinkoinen kuitenkin. Erittäin hyvä päivä "rehuloinnille", kuten tätä puuhastelua kasvien parissa kutsun.

Sain eilen ystävältä lainaan kaksi pitkää parvekelaatikkoa. Nyt minulla on siis kaksi pitkää, kaksi keskipitkää ja yksi lyhyt laatikko. Mittasin juuri, ja parvekkekaiteeseen mahtuvat pitkät ja keskipitkät laatikot. Lyhyt ei enää mahdu, mutta se ei oikeastaan haittaa, sen saa muutenkin sijoitettua. En ole vielä istuttanut uusiin laatikoihin mitään, pitää vähän miettiä mitä niihin edes laitan. Luultavasti ainakin auringonkukkaa.

Eilen kävin satamassa, siellä oli kyläpäivät. Eli siis ympäristöalueen "kylistä" oli tullut sinne eri tuotteiden myyjiä, ja kylien ja kuntien toimintaa kai muutenkin esiteltiin. En ollut yhtään ajatellutkaan, että siellä voisi olla taimimyyjiä, mutta niitähän oli ties kuinka monta. Yritin olla säästeliäs, joten mukaan tarttui "vain" viisi tainta: sitruunabasilika, thaibasilika, jokin erikoinen salaatti jonka nimen jo unohdin, sekä kaksi tomaattia. Toinen on tavallinen tomaatti, toinen amppelitomaatti. Thaibasilikan ostin sen ihanan maun ja tuoksun takia, siinä on sellainen anismainen tai lakritsainen maku, nam! Ja se tuoksuu tosi voimakkaasti. Samoin sitruunabasilika tuoksuu ihanasti, omakasvattamani ovat vielä niin pieniä, ettei niistä vielä tuoksukaan leviä.

Tänään olen ruukuttanut taimia. Laitoin kaikki eilen ostamani taimet hieman isompiin ruukkuihin. Siirsin isompiin ruukkuihin myös paprikat, jotka näyttivätkin jo kaipaavan lisää kasvutilaa.

Ja vaikka keväällä kylvöjä aloitellessani vannoin sekakasvatuksen nimeen, niin nyt jouduin erottelemaan taimet pikkukasvaristani erillisiin ruukkuihin. Tuossa 7.4. kylvetyssä lootassa kasvoivat mukavasti basilika, violetti basilika, melissa/sitruunamelissa ja persilja. Ja nyt ihan viime päivinä alkoi "yllätyssarakkeesta" nousta taimia, sinnehän laitoin sitrushedelmän, lähinnä kai appelsiinin ja greipin siemeniä. Hymy Mutta salaatin ja rosmariinin kohdalla oli erittäinkin hiljaista. Olisihan tämä laari ollutkin hienon näköinen, jos kaikki yrtit olisivat kasvaneet yhtä tuuheasti ja vauhdilla kuin basilikat, mutta ongelmaksi muodostui eriaikaisuus ja joidenkin lajien itämättömyys. Eli helpommalla pääsee, kun kylvää taimet alusta alkaen omiin kippoihinsa...

Basilikan jaoin viiteen ruukkuun, violetin basilikan kahteen, sitruunamelissan ja melissan (en edelleenkään tiedä, onko se täysin sama asia?) 2+2 ruukkuun, ja persiljat laitoin yhteen isohkoon ruukkuun. Sitrushedelmien pikku pikku taimet laitoin yhteen ruukkuun, siellä on muuten seassa yksi ihan erilainen taimi kuin muut, se joka kasvoi ihan ensimmäisenä. Ja rosmariini-kohdan mullat laitoin myös omaan astiaansa, ja sinne ne kokonaiset 3 jo itänyttä tainta... Ehkä sieltä vielä joskus nousee lisääkin? Juuri puhuin siskoni kanssa rosmariinista, hänellä on jo noin kymmenen tainta! Minun mittapuussani se on jo todella huippusuoritus! Silmänisku

Pitää varmaan lähiaikoina jakaa sen ainoan käytössä olevan parvekelaatikonkin asukit omiin ruukkuihinsa. Tai no, ei siellä paljon muuta olekaan kuin ruohosipulit ja todella kituliaat meiramit. Pinaatin kanssa on tullut joku ihme takapakki, se iti ja kasvoi aluksi hienosti, mutta pikkuhiljaa lähestulkoon kaikki taimet ovat kuolleet. Kylvin joku aika sitten uusiakin, mutta nekin alkavat hyytyä hienon alun jälkeen... Mikähän niitä risoo, en osaa sanoa. Mutta tosiaan, laatikko näyttää tässä asussaan kaikenkaikkiaan niin onnettomalta, että pitää joko istuttaa sinne jotain uutta, tai siirtää hengissä olevat muualle... Tänään en sitä kuitenkaan tee.

Uskaltaisinkohan jättää osan taimista jo ulos ensi yönä... Nyt on nimittäin niin, että kun ruukutin aiemmin pieneen tilaan menneet taimet, niin nyt sisällä alkaa olla ikkunatila ihan täyteen buukattu. Tai siis oli kyllä jo aikaisemmin, eli nyt on jo todellinen ahtaminen, jos kaikki pitää sijoittaa ikkunoille tai ikkunan läheisille pöydille... Hih!

Olenkohan muuten kirjoittanut siitä, kun istutin jokin aika sitten valkosipulinkynsiä? No, joka tapauksessa jätin ruukun samantien ulos, enkä ole ottanut sitä sisälle missään vaiheessa. Nyt sieltäkin pilkistelee jo vartta monesta kohtaa. Taidan säästää loput valkosipulit kasvimaalle.

Seuraavaksi ajattelin tulostaa tarrapaperille yrttien ja kasvien nimet. Laitan joka purnukkaan tarran, mikä rehu on kyseessä. Jos vaikka pääsisi unohtumaan.

Vielä viimeisenä kaikkein paras uutinen: bataatin vierestä mullasta puskee pienen pieni taimi! Jee, olin jo ihan masiksessa sen kanssa, kun mitään kehitystä ei näkynyt viikkotolkulla. Ihan pakko laittaa tähän siitä kuva:

1241963601_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Se on niin söpö! Nauru Laitetaan nyt muitakin kuvia saman tien.

1241963714_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yllä basilikaa, violettia basilikaa, sitruunamelissaa ja persiljaa vielä yhdessä lootassa...

1241963804_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

...ja tässä osa niistä omiin ruukkuihinsa eriteltyinä

1241963849_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kasvarin asukit tänään

1241963890_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä pikkupikku sitrukset, ehkä, kai...

1241965207_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Ja vielä epätarkat valkosipulit