Nyt on pääsiäistä vietetty, pashat ja mämmit syöty ja siemeniä hoputettu kasvamaan. Basilikat nousevat edelleen terhakkaasti, muuta ei tuosta 7.4. tehdystä viljelmästä vielä näy. Aikaisemmatkaan istutukset eivät sano edelleenkään mitään, mitä ei olisi jo kuultu, mikä on minusta hiukan omituista. Eli siellähän oli noussut vain basilikaa ja muutama rosmariinin taimi, tosin nekin todella pieniä. Ja sitten vielä hiukan persiljaa. Sitruunamelissan itämättömyys harmittaa eniten, koska sen mausta pidän, ja sen pitäisi olla kai aika helppo yrtti kasvattaa. No ehkäpä sitä nousee tuosta 7.4. viljelmästä, siinähän nuo basilikatkin ottivat varsinaisen varaslähdön ekaan istutukseen verrattuna.

Rosmariinin suhteen en viitsi ressata, luin jostain että se ei ole ihan helpoimpia yrttejä kasvattaa. En oikeastaan edes tiedä muuta ruokaa kuin rosmariiniperunat, mihin sitä voisi käyttää... Eli ihan sama. Iloinen tietysti olen, jos sitä sattuisi vielä ilmaantumaan. Aika näyttää.

8.4. tekemästäni istutuksesta on ilmaantunut muutama ylläri. Kaksi avomaankurkun, ja kaksi pinaatin tainta nostelee päätään. En tiedä olenko ihan hölmö, jos väitän että pinaattini kasvavat vain pimeällä. Oliko se eilen, vai toissailtana, mielestäni pinaattilootassa ei näkynyt vielä mitään. Seuraavana aamuna siellä pojotti yksi taimi, sirkkalehdet jo auki. Sama tänään, valoisan aikana mielestäni ei näkynyt vielä uusia taimia, mutta nyt juuri kun kävin kurkkaamassa, siellä on toinen taimi jo sojollaan. Ja uutta näyttäisi pukkaavan, sen mitä nyt tuolla pimeällä ikkunalla näen. Paljostako vetoa, että huomisaamuna siellä on ainakin viisi tainta pystyssä, ja päivän aikana ei tapahdu taasen mitään. Voi olla että hourin, mutta jotenkin yhtäkkiä ne taimet ilmaantuvat ainakin minun näkökenttääni.

Tästä päästäänkin sujuvasti erääseen minua mietityttäneeseen asiaan, nimittäin valossa tai pimeässä itämiseen. Mistä sen voi tietää, mitkä yrtit/kasvit haluavat itää pimeässä, mitkä taas valoisassa? En muista, että kovinkaan monessa siemenpussissa olisi asiaa mainostettu. Minulle selvisi vasta pari päivää sitten, että basilikat itävät parhaiten valossa, jostain keskustelupalstalta tämänkin tiedon sain. Varmaan juuri tämän takia toinen basilikasatsini iti niin nopeasti. Levittelin nimittäin siemenet mullan pintaan, ja vain kevyesti harailin niitä, osa meni ehkä peittoon, osa ei. Ensimmäisessä erässä piilottelin siemenet tunnollisesti mullan alle.

Auringonkukista muistan kuulleeni, että siemenet pitää upottaa kunnolla multaan. Mutta entäs ne kaikki muut? 

Istutinkin viikonloppuna ne matalan auringonkukan siemenet, mitkä ostin jo aiemmin. Pussissa oli viisitoista siementä, laitoin 5/purkki, katsotaan moniko nousee. Joskus vuosia sitten, tai itse asiassa kymmenen vuotta sitten, asuin eräässä pienessä kaupunkipahasessa Itä-Suomessa. Siellä oli kaupungin laidalla olevalle tyhjälle tontille istutettu auringonkukkaa, ihan kai vaan kaupunkilaisten iloksi. Syksyllä auringonkukkapelto oli kyllä todella upean näköinen, kasvit kasvoivat varmaan parin metrin korkuuteen. Jos minulla olisi iso tontti, niin istuttaisin sen täyteen auringonkukkaa. Tekisin auringonkukkaviidakon. Hymy