Olin viikonlopun poissa kotoa, ja jännitti jättää taimet ikkunalle, kun oli aurinkoisia päiviä tiedossa. Kastelin taimia sitten todella reilusti, jotta pärjäisivät viikonlopun yli. Monet taimet olivatkin kasvaneet rutkasti viikonlopun aikana. Minun pitäisi varmaan olla useammin poissa kotoa, kun noin hyvin pärjäävät ilman minua...

Tänään yritin etsiä kaupungilta mustia, neliönmuotoisia taimiruukkuja, sellaisia joita tulee aina ostotaimien mukana. Nyt kun kaikki ikkunalaudat alkavat olla täynnä, ei ole yhtään tilaa hukattavaksi, ja pyöreät ruukuthan ovat varsinaisia tilasyöppöjä. Ei ollutkaan niin helppo tehtävä löytää neliöisiä ruukkuja. Kävin ainakin viidessä isohkossa marketissa tms., joissa jokaisessa on enemmän tai vähemmän iso puutarhaosasto. Turveruukkuja olisi ollut muutamassa saatavilla, mutta ei etsimiäni mustia kippoja.

Kotiin tultuani tuli mieleen, että puutarhoilla voisi varmemmin olla sellaisia myynnissä. Niinpä sinkosin pyörällä vielä läheiselle puutarhalle, ja siellähän niitä sitten onneksi oli. Hinta oli mielestäni aika kova, halkaisijaltaan 11cm:n ruukut maksoivat 3,80e/10kpl. Jossain marketissa katsoin, että samankokoisia pyöreitä saviruukkuja saa melkein samaan hintaan. Mutta eipä auttanut, kun näitä tulin varta vasten hakemaan, niin kaksi pakettia ostin. Pienemmät olisivat olleet huomattavasti edullisempia, esim. 8 cm ruukkuja olisi saanut 3,80e:lla 25 kappaleen paketin. Mutta ne eivät olleet kovin syviä, eivätkä olisi pitkään riittäneet venähtäneille taimilleni. Onneksi ruukut ovat kuitenkin sen verran tukevia, että kestävät käytössäni useita vuosia. Ja puutarhan täti oli niin mukava, että aion kyllä asioida kyseisessä paikassa uudemmankin kerran, vaikka hinnat olisivatkin hieman korkeammat kuin muualla.

Kotona siirsin sekä avomaankurkun että auringonkukan taimet jokaisen omaan ruukkuunsa. Jotta siihenhän ne kaikki 20 kippoa sitten menivätkin... :)  9 avomaankurkkua, 11 auringonkukkaa... Tai itse asiassa, yhteen kippoon laitoin kaksi auringonkukan tainta, ja yksi avomaankurkun kitulias taimi jäi taimetuslootaan miettimään tulevaisuuttansa. Eli 10+12... Pari uunivuokaa sai uuden tarkoituksen elämällensä, kun piti keksiä jokin alusastia johon mahtuisi monta taimiruukkua. Eihän niitä yksittäin jaksa erkkikään nostella paikasta toiseen, sitten kun ne alkavat ulkoilla. 

18.4. kylvämäni sitruunabasilika ja kanelibasilika ovat alkaneet itää. Samana päivänä kylvämistäni kuudesta tomaatinsiemenestä neljä on itänyt. 

7.4. viskelin kuorittuja auringonkukan siemeniä ja pellavaa yhteen kippoon, niistä pellavan siemenet ovat alkaneet itää aivan villinä. Kuoritut auringonkukat oli varmaan käsitelty jollain tavalla, tai jotain itämätöntä lajiketta, koska niistä yksikään ei itänyt kunnolla. Ja älä kysy, mitä minä niillä pellavilla teen... Pitääkin huomenna laittaa pellavantaimet isompaan ruukkuun, nyt ne ovat matalassa muovirasiassa.

Kahtena kertana (7.4.  ja 18.4) olen istuttanut sitrushedelmien (greipin/appelsiinin/sitruunan) siemeniä. Molemmissa purnukoissa on nyt yksi taimi: vanhempi voi olla joko appelsiinia tai greippiä, uudemmassa taimi on greippi-nimisessä purkissa. Mutta epäilen kyllä, että ainakin uudemmassa purkissa oleva "greipin" taimi on eksynyt pellava, sen verran samalta se näyttää...

Ja "sekalaisruukussa", jonne laitoin kaikki ensimmäisestä kylvöstä itämättömät siemenet, on yksi taimi, auringonkukalta näyttäisi hän. Tässäpä sitten olikin kaikki uutuudet, mitä viime päivien aikana on ilmaantunut.

Taimet tarvitsevat ikkunalla ihan älyttömästi vettä, multa kuivuu parissa päivässä koppuraksi nyt kun on ollut niin lämpimät ilmat. Jos huomenna on samanlainen päivä kun tänään (parvekkeella lämpömittari näytti iltapäivällä +25!), laitan osan taimista joksikin aikaa parvekkeelle totuttelemaan ulkoilmaan.

Se minua mietityttää, että missä vaiheessa taimia voi alkaa lannoittaa? Ja voiko syötäville yrteille käyttää huonekasveille tarkoitettua ravinnetta? Joistakin yrteistä ainakin sanotaan, etteivät ne oikeastaan tarvitse lannoitusta ollenkaan, mutta toiset kai tarvitsisivat... Pitää palata ahkeroimaan opusten pariin, lukeminen on nyt viime päivinä jäänyt kun on ollut niin paljon muuta hommaa.